zondag 3 maart 2024

Ontmoeting Dat Treft - Concert Con Piacere

Datum: 
 zondag 3 maart 2024
Tijdstip: 
 15:00  - 16:00
Locatie: 
 Maria Christina Kerk
Prijs: 
 toegang is gratis

Het zilveren jubileum van barok-ensemble Con Piacere

Het barokensemble Con Piacere is in Den Dolder geen onbekende. Ons ensemble  trad al meermalen op in de Maria Christinakerk. We zijn bovendien dankbaar dat we ook al jaren mogen repeteren in dit kerkgebouw.
Ons gezelschap bestaat sinds 1998 en viert in het seizoen 2023/2024 dus zijn zilveren jubileum. Dit vieren wij met een prachtig programma, gewijd aan de oudtestamentische teksten uit het Hooglied van Salomo. De oorspronkelijke titel van dit Bijbelboek luidt in het Hebreeuws Shir-HaShirim, Lied der Liederen; in het Latijn Canticum Canticorum. 

Deze teksten hebben op het eerste gezicht een verfijnd erotisch karakter, maar ze zijn door de eeuwen heen ook mystiek verstaan. Om beide redenen hebben ze componisten in alle tijden en in vele landen geïnspireerd, van de vroege Middeleeuwen tot het heden: een Nederlands hedendaags voorbeeld is Car ta voix est douce van Daan Manneke. Denk ook aan het lied van Huub Oosterhuis: In diepe nacht ben ik gegaan; opgenomen als Lied 808 in het Liedboek ‘Zingen en bidden in huis en kerk’.

Con Piacere heeft uit deze overvloed een prachtige selectie in diverse talen gemaakt, van componisten uit de 16e, 17e en 18e eeuw als Heinrich Schütz, Giovanni Paolo Caprioli, Melchior Franck, André Campra, Thomas Tomkins, Samuel Capricornus, Johann Vierdanck en Giacomo Carissimi.

Om speciaal voor dit 25-jarig jubileum te kunnen putten uit het prachtige repertoire van werken waaraan twee melodie-instrumenten zijn toegevoegd, heeft Con Piacere twee violistes uitgenodigd om de vaste bezetting te versterken.
Bij de voorbereiding van dit programma hebben de musici zeer gewaardeerde coaching ontvangen van twee specialisten op het gebied van oude muziek: barokvioliste Mimi Mitchell (voor de strijkers) en blokfluitist Bert Honig (voor het hele ensemble). 

Het ensemble bestaat uit de volgende musici:

Jojanneke Nijdam – sopraan            
Jeanette van den Berg – sopraan        
Kristin Denzer – alt                
Henri de Brabander – tenor
Roeland Gerritsen – bas-bariton
Daan van der Vliet - theorbe
Patrick Vercammen – barokcello
Tom Fossen – klavecimbel en orgel

Gastmusici:
AnnieMartha Boerhave – viool
Trix van Vlerken – viool.

 

terug