zondag 14 januari 2024

Ontmoeting Dat Treft - Fashion for God

Datum: 
 zondag 14 januari 2024
Tijdstip: 
 14:00
Locatie: 
 museum Catharijne Convent, Lange Nieuwstraat 38 in Utrecht.
Prijs: 
 €15,- pp of gratis met museumjaarkaart / vriendenloterijkaart / etc

Op zondagmiddag 14 januari 2024 maken we met Ontmoeting, dat Treft! een uitstapje naar museum Catharijne Convent, Lange Nieuwstraat 38  in Utrecht. Daar bezoeken we de tentoonstelling ‘Fashion for God’. 

Het verhaal over Bruidsjurken die Kazuifels en Voorzetsel werden en nog in veel van onze Oudkatholieke kerken gebruikt worden. 

Alles uit de kast:
Ga mee terug naar de Republiek van de zeventiende en de achttiende eeuw. Na de Reformatie mogen katholieken niet meer in het openbaar samenkomen. Achter de gesloten deuren van de schuilkerken trekken ze alles uit de kast om toch hun geloof uit te dragen. De voorgangers droegen ‘fashion for God’, dé manier om in tijden van verdrukking toch de eigen identiteit uit te stralen. De allermooiste exemplaren schitteren op deze langverwachte tentoonstelling. Het meeste te zien zonder glas, een unieke kans om deze kunstwerken tot in detail te bewonderen.

Op de website van het museum is door middel van een kort filmpje alvast een mooie indruk te krijgen van wat ons deze middag te wachten staat. Verder lezen we er: 
‘Het schittert tijdens Fashion for God’. Maak je op voor een ongekende ervaring vol weelderige modestoffen, oogverblindend borduurwerk, luxueuze high fashion uit de renaissance en de barok. Dwaal door zalen vol rijkversierde mantels en overdadig gebloemde baljurken. Ontdek het bijzondere verhaal achter deze kostbare gewaden waarin vrouwen de hoofdrol spelen. En wat doet een baljurk naast een kerkgewaad? Dat wordt genieten op deze oogstrelende tentoonstelling!

Bij droog weer vertrekken we om 14:00 uur vanaf de Maria Christinakerk met de fiets anders gaan we met de trein. 
We beginnen ons museumbezoek dan zo rond 15:00 uur. 


NB Vergeet niet je museumjaarkaart mee te nemen.

terug