dinsdag 14 mei 2024

Leerhuis met aansluitend lunch

Datum: 
 dinsdag 14 mei 2024
Tijdstip: 
 10:30  - 12:00
Locatie: 
 In de ontmoetingsruimte van de Maria Christina Kerk
Prijs: 
 toegang is gratis

Thema: ‘God on trial’, film met nagesprek

In deze maand van gedenken en vieren willen we via de beamer in de ontmoetingsruimte met elkaar kijken naar de film ‘God on trial.’
Dit Britse docudrama (90 minuten) uit 2008 onder regie van Andy DeEmmony en geschreven door Frank Cottrel Boyce vertelt een aangrijpend verhaal. Het speelt zich af in een sombere barak in concentratiekamp Auschwitz. Het is het verhaal van een groep Joodse mannen van uiteenlopende afkomst en positie, aan de vooravond van hun waarschijnlijke dood. Zij verblijven daar tegelijkertijd met een andere groep die hen bespot en uitlacht.
 
Zij gaan onderling een debat aan om er achter te komen wat Gods intenties zijn in deze uitzichtloze situatie en om meer zicht te krijgen op alle vragen beginnen zij een rechtszaak tegen God. 

‘Heeft God het heilige verbond met het Joodse volk verbroken?’, zo luidt de aanklacht. Is het een beproeving? Een brandoffer (holocaust)? Of heeft God een nieuw verbond gesloten, met de nazi’s? Deze en andere vragen komen aan bod in dit op mondelinge overlevering gebaseerde document, waarin een debat over de wet 
(Torah) transformeert tot een troostend gebed. 

Als we de film gezien hebben gaan we met elkaar in gesprek over wat de film bij ons heeft opgeroepen, of aan de hand van enkele gespreksvragen in aansluiting bij de film en/of de actualiteit.

Opgave bij Annie van Dijk: E-mail: annie.v.dijk@outlool.com of telefoon: 030-2281589

Na afloop van harte welkom bij de aanschuiflunch, met wat ieder heeft meegebracht! Voor koffie, thee en fruit wordt gezorgd.

terug