woensdag 6 maart 2024

Lectio-Divina in de 40dagentijd

Datum: 
 woensdag 6 maart 2024
Tijdstip: 
 10:00  - 10:45
Locatie: 
 Kerkenraadskamer van de MCK

DRIE KEER LECTIO-DIVINA IN DE 40DAGENTIJD

Op de woensdagochtenden 21 februari, 6 maart en 20 maart ben je tijdens deze 40dagentijd van harte welkom in de (warme) kerkenraadskamer om in kleine kring aan Lectio Divina te doen.

De Bijbel kun je bestuderen, een tekst in zijn context bekijken en over de woorden theologisch nadenken, samen of alleen, als leek of als professioneel theoloog. Je kunt de woorden uit de Bijbel echter ook “proeven“, in een geestelijke lezing op zoek naar de spirituele betekenis van de tekst. Het gaat dan niet om informatie, maar om transformatie, omvorming. De tekst van binnen uit verstaan.

Deze vorm van Bijbel lezen is een heen en weer gaan tussen actief luisteren en je laten raken door wat van God kan komen. Deze leespraktijk van de “Lectio Divina“ is al in de eerste eeuwen van het christendom ontwikkeld en werd al door de woestijnvaders beoefend.
Deze manier van lezen kent – na een voorbereiding - vier stappen:
Lectio, of aandachtig lezen.
Meditatio,of aandachtig luisteren.
Oratio, gebed.
Contemplatio, schouwen of rusten in God. Alles loslaten en stil zijn, de tekst leest jou en legt je bestaan voor Gods aangezicht uit.

Tenslotte is deze manier van lezen ook een manier van leven, en kan deze doorwerken, als weg om te gaan.

Steeds kiezen we één van de lezingen die de volgende zondag op het leesrooster staat. Voor de Lectio staat ongeveer een half uur tot drie kwartier. Na afloop drinken we samen een kopje koffie. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om na de Lectio je eigen weg te gaan.

terug